Solun 8.Mart

Solun ili Tesaloniki, drugi je po veličini i značaju grad u Grčkoj, posle Atine. To je i glavni grad istoimenog okruga Solun i periferije Središnja Makedonija. Solun je jedna od najznačajnijih luka Balkana. U upravnim granicama grada Soluna živi oko 370 hiljada stanovnika, ali „Velikom Solunu“ (šire gradsko područje), koji se sastoji od 16 gradskih i prigradskih opština, živi 1.104.766 žitelja ili svaki drugi stanovnik Periferije Središnja Makedonija. Gravitaciono područje grada obuhvata oko 3-4 miliona stanovnika severne Grčke. Grad je poznat kao velika luka i sajamski centar. U gradu se održava i najveće bijenale grčke dijaspore.


PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN (08.03.2018.) – MESTO POLASKA – Polauzak za Solun u večernjim satima. Noćna vožnja preko Leskovca, Vranja I dalje preko Makedonije, sa usputnim zadržavanjima radi odmora I graničnih formalnosti.

2.DAN (09.03.2018.) SOLUN – Dolazak u Solun u prepodnevnim satima. Razgledanje grada: crkva Svetog Dimitrija, Aristotelov Trg, spomenik Aleksandra Makedonskog, Bela kula. Smeštaj u hotel od 14h. Fakultativni odlazak do shopping centra Cosmos, slobodno vreme za shopping. Povratak u hotel.

3.DAN (10.03.2018.) SOLUN – METEORI – Doručak. Polazak na  Fakultativni  izlet  na Meteore  (Neverovatne kamene kule manastira Meteori ili „viseće stene“ su nastale povlačenjem mora pre 30 miliona godina. Prvi religiozni objekti se javljaju 985. godine, kada jednu od mnogobrojnih pećina naseljava monah po imenu Varnava. Velika je tajna i nepoznanica kako su se prvi monasi popeli na tu visinu i počeli da grade manastir. U prošlosti se do manastira moglo stići jedino u mreži  koja je čekrkom spuštana i podizana. Tokom 1920. godine, za vreme obnove manastira uklesana su stepenice kako bi manastiri postali pristupačniji i materijal se lakše preneo do njih. Danas se manastirska bratstva uvećavaju a mnogobrojnim posetiocima je omogućen pristup u ograničen deo manastirskog kompleksa. Ulaznice u manastire naplaćuje Grčka Nacionalna Turistička Organizacija i iznosi 3€,  prilog se može ostaviti po ulasku u manastir..). Uspit je planirana poseta radionici ikona u Kalambaki kraći predah i kupovina suvenira, Nastavljamo put prema Metorima gde je predviđen obilazak manastira Velika Meteora-Preobraženje. Predviđeno zadržavanje oko 3 sata. U povratku je predviđena pauza za ručak u Kalambaki (ručak nije uračunat u cenu aranžmana) i obilazak crkve Sv. Petke u klancu Tembi.  Povratak u Solun.

4.DAN(11.03.2018) – SOLUN– Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vrme do 16h. Odlazak na srpsko vojničko groblje Zejtinlik. Polazak za Srbiju

5. DAN (12.03.2018.) SRBIJA – NIŠ – Dolazak u Niš u ranim jutarnjim satima.

 CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • prevoz autobusima turističke klase na relaciji po programu,
  • smeštaj u hotelima Aegeon i Egnatia 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom,
  • usluga turističkog vodiča
  • panoramsko razgledanje grada sa obilaskom Zejtinlika,
  • organizacioni troškovi.

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • ulaznice za lokalitete predviđene programom,
  • odlazak u tržni centar Cossmos – 5€
  • izlet do Meteora 20€
  • međunarodno zdravstveno osiguranje.

Minimalan broj za realizaciju fakultativnih izleta je 20 putnika.

Doplata za 1/1sobu je 50% od cene dvokrevetne sobe.

Deca 2-12god iamju popust od 50% u pratnji dve punoplative osobe (imaju sedište u autobusu, koriste zajednički ležaj).

 

Polazak iz Beograda – 20:00h parking preko puta buvljaka, blok 42 na Novom Beogradu;

Polazak iz Niša – 23:00h  parking kod supermarketa “Tempo;


USLOVI  I NAČIN PLAĆANJA:

  • 30% prilikom rezervacije a preostali iznos do pune cene aranžmana do polaska ili u mesečnim ratama odloženo, čekovima građana ili administrativnom zabranom, zaključno sa 04.2018. po prodajnom kursu banke Intesa  na dan deponovanja čekova (10 dana pre početka putovanja).

POPUSTI I DOPLATE:

POPUSTI:

1 dete od 2-10 godina u 1/2, 1/3 ili 1/4 sobi: ostvaruje popust od 40% (ima sedište u autobusu, nema krevet u hotelu);

1 dete od 2-10 godina u 1/2, 1/3 ili 1/4 sobi: ostvaruje popust od 10% (ima sedište u autobusu, ima krevet u hotelu);

dvoje dece od 2-10 godina u 1/3 sobi: ostvaruju popust od po 25% (imaju sedišta u autobusu, dele krevet u hotelu);

dvoje dece od 2-10 godina u 1/4  sobi: ostvaruju popust od po 10% (imaju sedišta u autobusu, ima krevet u hotelu);

 

UMANJENJE ZA SOPSTVENI PREVOZ – 10 €

 

 

Organizator putovanja Jelen Travel OTP 21/2015